ОФТАЛМОЛОГИЯ

Тук се извършва факоемулсификация, лазерлечение, лечение на глаукома, ехографска диагностика, компютърна автоматична периметрия, флуоресцинова ангиография, компютърна тонометрия, окулопластика, сондиране на слъзни пътища.


Едно от основните изследвания в офталмологията, чрез което установяваме наличието на рефрактивни аномалии или други заболявания, водещи до намаляване на зрението. Осъществява се чрез таблици с намаляваща големина на символите. Осъществява се поотделно за всяко око, както на далечно разстояние (5 метра), така и наблизо (35-40 сантиметра).

Това е апаратно изследване, провеждано при нас с помощта на TONOREF III, при което чрез лазерно сканиране на окото получаваме информация относно рефрактивни аномалии, като далекогледство, късогледство, астигматизъм. Безболезнен и бърз метод.

Чрез това изследване безконтактно измерваме стойностите на вътреочното налягане. Провежда се с апарата TONOREF III, а усещането за пациента е като лека струйка въздух насочена към окото.

Изследване, което определя дебелината на роговицата, важна при диагностиката на различни заболявания, най-вече глаукомата.

Изчислява кривината на роговицата в няколко направления. Изследване, изключително важно при лечението на катаракта и роговични заболявания.

Чрез апарата Plusoptix, можем в спокойна среда да определим от разстояние наличието на рефрактивни грешки, дори и при най-малките деца (над 6 месеца).

Стереоскопията или 3D зрението е най-висшата, най-съвършена функция на зрителния апарат. Чрез специфични таблици, това може да се изследва и да бъдат открити заболявания като микрострабизъм (микро-кривогледство).

Чрез нея можем да установим наличието на заболявания на макулата, като макулна дегенарация, централен серозен хориоретинит и други.

При хирургията за перде, собствената леща на окото е помътнена и се замества при отстраняването й с вътреочна леща. Тя трябва да бъде прецизно изчислена, така че да сведем нуждата от носене на очила след ОП до минимум.

Представлява изследване на централното и периферното зрително поле. При извършването на теста, пациентът е седнал пред полусфера, като през цялото изследване трябва да фокусира точно пред себе си и да сигнализира чрез натискане на бутон всеки път, когато в периферията забележи други светещи точки. Периметрията ни помага да открием точки в зрителното поле, където зрението или светлочувствителността са намалени. Това изследване е от изключителна важност при диагностиката на глаукома.

Рутинно изследване в офталмологията, при което може да се определи дължината на очната ябълка, както и да се видят отделните структури в орбитата и очната ябълка. Изключително полезно изследване, в случаите когато има намалена видимост, вследствие на катаракта, роговични мътнини или хеморагии в стъкловидното тяло.

Често след операцията за катаракта (перде), зад поставената изкуствена вътреочна леща се образува помътняване на капсулата, в която е поставена лещата. Пациентите забелязват отново намаление на зрението и контраста. Чрез YAG лазера се прави малък отвор в тази капсула, през който светлината отново да може да преминава свободно. Процедурата се изпълнява при разширени зеници, безболезнена е и изключително бърза. След провеждането й няма специфични изисквания за поведението на пациентите.