Апаратура

TONOREF III е уред от съвсем ново поколение, който предоставя максимална информация за няколко секунди. Единственият по рода си в Бургас апарат разполага с 4 функции за диагностика. Уредът комбинира в себе си авторефрактометър (за компютърно измерване на диоптъра), кератометър (измерване кривината на роговицата на окото), тонометър (за безконтактно измерване на очното налягане) и пахиметър (за безконтактно измерване дебелината на роговицата, която е от изключително значение за диагностицирането и лечението на глаукома).


OCT скенер – бърз и неинвазивен метод за диагностика на очното дъно - макула и зрителен нерв.
Допълнително: Дава висококачествено изображение в срез или 3D. Използва се за диагностициране на макулна дегенерация - преди и след Avastin терапия, централна серозна хориоретинопатия (CSC); кистоиден диабетен макулен едем (CME), глаукомни и други промени в диска на зрителния нерв и др.


ФАГ(Флуоресцеинов ангиограф) – уред за установяване и доказване на съдовата патология на ретината. Методът използва багрилното вещество флуоресцеин, което се инжектира в кубиталната вена, за да се осъществи обследване на ретиналната съдова мрежа.
Допълнително: ФАГ се прави на пациенти, страдащи от диабет, при съмнение за съдов инцидент, при оклузия на ретиналната артерия, при възрастова макулна дегенерция, при хориоретинити, травми и други очни заболявания.


Plusoptix е устройство за ранна диагностика на зрителни отклонения при деца. Уредът измерва основните зрителни показатели, включително и през очила и контактни лещи, в рамките на секунди. Дизайнът му е подходящ за работа с малки деца и може да се използва след 6-месечна възраст.


Компютърен периметър – използва се за определяне на зрителното поле – пространственият участък, който се възприема едновременно при фиксиране на погледа в определена точка. Такова изследване се предписва за диагностика на неврологични заболявания, при проследяване на глаукома и съдови заболявания на окото.


А-ехография – ултразвуково изследване на очната ябълка.

В-ехография – ултразвуково изследване на очната орбита.


Ретиналер лазер – МЦ "Оксиком" вече разполага с най-иновативния лазер в Източна България, последно поколение ретинален лазер на лидера в офталмологията Zeiss. Много по-бърз и безболезнен лазер за лечение на заболявания на ретината, като диабетна ретинопатия, макулни и периферни дегенерации, ретинални дупки и съдови заболявания.


YAG лазер – използва се при лечение на вторична катаракта, глаукомни или други очни заболявания.


SLT лазер – селективна лазерна трабекулопластика-метод за лечение откритоъгълна глаукома, който намалява вътреочното налягане, без риск за увреждане на окото.

ALT лазер – аргонова лазерна трабекулопластика, използвана за лечение на първична или вторична откритоъгълна глаукома, нормотензивна глаукома, както и при очна хипертензия.

Авторефрактометър – използвана при първичен очен преглед за определяне степента на рефрактивни аномалии (късогледство, далекогледство, астигматизъм). С Tonoref III, с който разполага МЦ Оксиком, може да бъде определеа и степента на развитие на катаракта, както и степента на акомодацията.


Пахиметър – метод за измерване дебелината на роговицата. Изследването се предписва на пациенти с глаукома, преди лазерни процедури и при заболявания на роговицата.

Офталмоскопия – метод за изследване на очното дъно при първичен и рутинен преглед.

Фундус биомикроскопия – метод за по-детайлно стереоскопично обследване на очното дъно.

Оглед с Goldmann – метод за стереоскопично изследване на ретината. Използва се за диагностициране и лечение на широк кръг от заболявания, сред които диабетна ретинопатия, съдови оклузии, периферни дегенеративни лезии, разкъсване на ретината и др.

Екип

 • Д-Р НЕЛИ ДЖОКОВА

  специалист-офталмолог и управител на МЦ "Оксиком"

  Виж профил
 • Д-Р МАЛИНА ТОПЧИЙСКА

  специалист-офталмолог

  Виж профил
 • Д-Р СВИЛЕН МЕРСИНКОВ

  специалист-офталмолог

  Виж профил
 • Д-Р МАРИНА ХРЕЛЕВА

  детски офталмолог

  Виж профил