Безплатен скрининг за диабетна ретинопатия ще се проведе в МЦ „Оксиком“ този месец. Инициативата е част от  кампания на Българското дружество по офталмология, която ежегодно се провежда във водещи клиники в цялата страна по повод предстоящия Световен ден за борба с диабета.


Комбинирано лечение ефективно забавя развитието на миопията при децата. Това твърдят японски офталмолози. Изследване, продължило две години, показва че съчетанието между два класически метода за борба с късогледството - контактните лещи и капките за очи, води до 28% до 38% по-добри резултати, от случаите, където се прилага само едно от леченията, пише “Medical Express”.


Днес е Световният ден на зрението. Той се отбелязва във втория четвъртък на месец октомври, по инициатива на Международната агенция за превенция на слепотата (МАПС). Тази година датата е 10 октомври, а мотото е “Зрението на първо място!”.


Модифицирани очила с добавена реалност биха могли да подобрят мобилността на хора със слабо зрение. Това показват изследванията на Института по медицина към Южнокалифорнийския университет. Средните резултати от техния експеримент показват около 50% подобрение на мобилността и до 70% на ориентирането в пространството, предава журналът “Medical Xpress”.


LED крушките повишават риска от увреждане на ретината и нарушават нормалния цикъл на сън при човека. Това твърдят фрески учени. Причината за това се крие в “синята светлина” на този специфичен вид осветление.

До края на 2019-а година очните специалисти на Медицински център „Оксиком“ ще оперират безплатно  възрастните пациенти  от домовете в Бургаска област и по-конкретно тези, които страдат от напълно лечимата катаракта, но нямат възможност да си позволят тази операция и импланта. Това обяви д-р Малина Топчийска по време на празничния коктейл по случай 20-годишнината на медицинския център.

 


Скъпоструващият  медикамент  „Eylea“, който се използва при лечение на макулна дегенерация и диабетна ретинопатия, от днес вече ще е в пъти по-достъпен за бургазлии.  Доскоро приложението му бе финансово непосилно за голяма част от пациентите. Само няколко клиники в страната са одобрени и предлагат лечението с него по Здравна каса, като процедурата включва финансиране на 75% от стойността му.


При заболявания на очите организмът се нуждае особено много от витамини А, В и С, т.е. “класическите” антиоксиданти + многофункционалния витамин В. Затова и правилното хранене, насочено към запазването на очите и поддържането на техните функциите, трябва да включва в себе си продукти, в които тези витамини са в по-голямо количество.


Все повече в ежедневието сме изправени пред ситуации, когато се налага да използваме компютри, телефони и таблети за по-продължително време. Изобилието от информация, която набавяме по този начин, е незаменимо, но винаги си задаваме въпросa - има ли санитарен максимум на използване на източниците на изкуствена светлина и колко е той?


Дългите часове пред екраните на лаптопа, телефона и таблета са свързани с ”епидемия на късогледство” сред младите. Това твърдят северноамерикански специалисти. Броят на регистрираните случаи се е удвоил между 1972 и 2004 година и продължава да се увеличава с темпове, често асоциирани с термина “епидемия”.


Кампания за безплатни очни прегледи за глаукома организира МЦ „Оксиком“ - Бургас от 10-и до 16-и март. Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата.


Иван Иванов (ТК "Испано", гр.Варна) и Габриела Иванова (ТК "Черноморец", гр.Бургас) спечелиха титлите на Държавен турнир по тенис за момчета и момичета до 12 г. "Oxycom Cup". Надпреварата от календара на БФТ се проведе на кортовете на ТК "СА Несебър", гр. Несебър.

 

 


Отборният турнир по тенис за момчета до 10-годишна възраст „Оксиком Оупън“ завърши с победа за отбор „Циципас“, воден от капитан Мартин Захариев. След вълнуващи два дни на надпревари, крайното класиране отреди второто място за отбор „Чорич“, с капитан Стефан Пантов, а на трето и четвърто се наредиха съответно тим „Зверев“, предвождан от капитана Елена Кралева и отбор „Шаповалов“, с капитан Мартин Атанасов.


През почивните дни в МЦ „Оксиком“ ще работи дежурен кабинет. 


Съществуват привидно безвредни навици, към които се придържаме, без да си даваме сметка за риска, който те носят със себе си. Днес сме Ви подготвили подборка от шест потенциално опасни за очите навици и начините да избегнете риска от тях.


Следващите дати, на които топ специалистът по окулопластика у нас - д-р Иванова, ще извършва прегледи и манипулации в медицинския център са 4-ти и 24-ти януари.
➡️Часове може да запишете на тел. 056/860 210, 056/860 839 и на 0886/ 161 161.


Около 2/3 от хората в развитите страни с напредване на възрастта получават катаракта, което води до значителни ограничения на зрението. В началните стадии се наблюдава намален контраст и нощно зрение, заслепяването е повишено.


Медицински център „Оксиком“ продължава да разширява дейността си, осигурявайки на бургазлии достъп до топ специалисти в сферата на естетичната медицина. Този път здравното заведение успя да привлече един от най-иновативните и търсени пластични хирурзи – д-р Веселин Молов. Следващата среща на експерта с пациенти от региона ще бъде на 10 ноември. 


Медитацията има силен терапевтичен ефект за намаляване на вътреочното налягане при пациенти с първична откритоъгълна глаукома. Това показват изследванията на съвместен екип от индийски и немски офталмолози, заключенията от които бяха публикувани в „Journal of Glaucoma“ през ноември 2018-а година.


Геният на Леонардо да Винчи може да е бил подсилен от страбизъм (кривогледство). Това смята д-р Кристофър Тайлър от Градския университет в Лондон. 


<< предишни 1 2 3 4 5 6 следващи >>