Скъпоструващият  медикамент  „Eylea“, който се използва при лечение на макулна дегенерация и диабетна ретинопатия, от днес вече ще е в пъти по-достъпен за бургазлии.  Доскоро приложението му бе финансово непосилно за голяма част от пациентите. Само няколко клиники в страната са одобрени и предлагат лечението с него по Здравна каса, като процедурата включва финансиране на 75% от стойността му.


При заболявания на очите организмът се нуждае особено много от витамини А, В и С, т.е. “класическите” антиоксиданти + многофункционалния витамин В. Затова и правилното хранене, насочено към запазването на очите и поддържането на техните функциите, трябва да включва в себе си продукти, в които тези витамини са в по-голямо количество.


Все повече в ежедневието сме изправени пред ситуации, когато се налага да използваме компютри, телефони и таблети за по-продължително време. Изобилието от информация, която набавяме по този начин, е незаменимо, но винаги си задаваме въпросa - има ли санитарен максимум на използване на източниците на изкуствена светлина и колко е той?


Дългите часове пред екраните на лаптопа, телефона и таблета са свързани с ”епидемия на късогледство” сред младите. Това твърдят северноамерикански специалисти. Броят на регистрираните случаи се е удвоил между 1972 и 2004 година и продължава да се увеличава с темпове, често асоциирани с термина “епидемия”.


Кампания за безплатни очни прегледи за глаукома организира МЦ „Оксиком“ - Бургас от 10-и до 16-и март. Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата.


Иван Иванов (ТК "Испано", гр.Варна) и Габриела Иванова (ТК "Черноморец", гр.Бургас) спечелиха титлите на Държавен турнир по тенис за момчета и момичета до 12 г. "Oxycom Cup". Надпреварата от календара на БФТ се проведе на кортовете на ТК "СА Несебър", гр. Несебър.

 

 


Отборният турнир по тенис за момчета до 10-годишна възраст „Оксиком Оупън“ завърши с победа за отбор „Циципас“, воден от капитан Мартин Захариев. След вълнуващи два дни на надпревари, крайното класиране отреди второто място за отбор „Чорич“, с капитан Стефан Пантов, а на трето и четвърто се наредиха съответно тим „Зверев“, предвождан от капитана Елена Кралева и отбор „Шаповалов“, с капитан Мартин Атанасов.


През почивните дни в МЦ „Оксиком“ ще работи дежурен кабинет. 


Съществуват привидно безвредни навици, към които се придържаме, без да си даваме сметка за риска, който те носят със себе си. Днес сме Ви подготвили подборка от шест потенциално опасни за очите навици и начините да избегнете риска от тях.


Следващите дати, на които топ специалистът по окулопластика у нас - д-р Иванова, ще извършва прегледи и манипулации в медицинския център са 4-ти и 24-ти януари.
➡️Часове може да запишете на тел. 056/860 210, 056/860 839 и на 0886/ 161 161.


Около 2/3 от хората в развитите страни с напредване на възрастта получават катаракта, което води до значителни ограничения на зрението. В началните стадии се наблюдава намален контраст и нощно зрение, заслепяването е повишено.


Медицински център „Оксиком“ продължава да разширява дейността си, осигурявайки на бургазлии достъп до топ специалисти в сферата на естетичната медицина. Този път здравното заведение успя да привлече един от най-иновативните и търсени пластични хирурзи – д-р Веселин Молов. Следващата среща на експерта с пациенти от региона ще бъде на 10 ноември. 


Медитацията има силен терапевтичен ефект за намаляване на вътреочното налягане при пациенти с първична откритоъгълна глаукома. Това показват изследванията на съвместен екип от индийски и немски офталмолози, заключенията от които бяха публикувани в „Journal of Glaucoma“ през ноември 2018-а година.


Геният на Леонардо да Винчи може да е бил подсилен от страбизъм (кривогледство). Това смята д-р Кристофър Тайлър от Градския университет в Лондон. 


👀👓Продължаваме с безплатните очни прегледи в Област Бургас. Датите за месец ноември са както следва:

Консумацията на листни и кореноплодни зеленчуци като цвеклото намалява риска от развитие на макулна дегенерация (увреда на централното зрение), предава “Medical Xpress”. Това откриха учени от австралийския институт за медицински изследвания Уестмийд. Причината се крие в специфичните растителни нитрати в тях.


Екип от европейски учени изследва връзката между храненето и хранителните навици, генната предразположеност и развитието на възрастово-зависима макулна дегенерация (увреда на централното зрение). Резултатите показват, че придържането към т.нар. “средиземноморска диета” намалява риска от заболяването на очите с до 41%.

 


👀👓Продължаваме с безплатните очни прегледи в Област Бургас. Датите за месец октомври са както следва:

След извършена блефаропластика (пластика на клепачите) резултатите са видими. Снимките „преди“ и „след“ говорят сами за себе си. Следващата дата, на която топ специалистът по окулопластика у нас - д-р Иванова, ще извършва прегледи и манипулации в МЦ „Оксиком“ е 20-и септември. Часове може да запишете на тел. 056/860 210, 056/860 839 и на 0886/ 161 161.


Вторият етап от най-мащабната кампания за безплатни очни прегледи в Бургаска област започва на 5-и септември. Тогава специалистите на МЦ “Оксиком” ще гостуват на село Пещерско (общ. Айтос). Още три дати са определени за инициативата през новия месец. Тече и подготовка за продължаване на безплатните прегледи и през месец октомври.


<< предишни 1 2 3 4 5 6 следващи >>