Тази година датата е 14 октомври, а мотото е "Обичай очите си!". 


Днес ви запознаем с темата за рефрактивните аномалии - какви видове има и как да се справим с тях?


Офталмологът на Медицински център „Оксиком“ д-р Малина Топчийска е единственият бургаски специалист по очни заболявания, който е поканен за участие в кампанията.


Воден от стремежа си да осигури на бургазлии достъп до най-доброто очно здравеопазване, екипът на МЦ „Оксиком“ отново организира безплатен скрининг за заболяване, което може да доведе до сериозни последици. 
 

Скринингът в МЦ „Оксиком“ включва измерване на вътреочното налягане. Желаещите да се включат в ежегодната кампания на здравното заведение, трябва да се запишат предварително на тел. 056/860 210, 056/860 839 или на 0886/ 161 161. Направление от личен лекар не се изисква.


Днес е Световният ден на зрението. Той се отбелязва във втория четвъртък на месец октомври, по инициатива на Международната агенция за превенция на слепотата (МАПС). Тази година датата е 8 октомври, а мотото е "Виждаме надежда!".


Нова високотехнологична апаратура за очна диагностика вече работи в бургаския Медицински център „Оксиком“. Портативният авторефрактометър Handy Ref  позволява да се открият различни рефракционни нарушения и да се определи с точност степента на патологични състояния като далекогледство, астигматизъм и късогледство.


Очень современная аппаратура для глазной диагностики в распоряжении специалистов Медицинского центра «Оксиком» - гор. Бургас. Революционный аппарат – «Angioplex OCT Cirrus» мирового лидера в производстве глазной аппаратуры – «Zeiss», позволяет врачам просматривать и исследовать невидимые до сих пор слои на глазном дне пациентов.


Спортът може да забави или предотврати развитието на макулна дегенерация и други често срещани заболявания, водещи до загуба на зрение, като глаукома и диабетна ретинопатия, сочат нови изследвания, цитирани от изданието "Medical Express".


Италиански учени твърдят, че Covid-19 оцелява по-дълго в очите, отколкото в носа. Изводът е базиран на изследване на 65-годишна пациентка, пътувала от Ухан за Италия през януари 2020 г.


От днес до края на извънредното положение, въведено във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 у нас, МЦ „Оксиком“ ще консултира пациенти както онлайн, така и по телефона /056/ 860 210/


Свръхмодерна апаратура за очна диагностика вече е на разположение на специалистите от МЦ „Оксиком“ - Бургас. Революционният апарат - „Angioplex OCT Cirrus“ на световния лидер в производството на очна апаратура – „Zeiss“, позволява на лекарите да надникнат и изследват невидими досега слоеве в очното дъно на пациентите.


Кампания с безплатен скрининг за глаукома организира МЦ „Оксиком“ – Бургас, от 8-ми до 14-и март. Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата, която се провежда всяка година по инициатива на Световната глаукомна асоциация (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). Тази година кампанията преминава под наслов: "Изследвайте се за глаукома - спасете Вашето зрение".


Активният начин на живот е ключ към цялостното здраве на човека. Това доказват редица изследвания, целящи да ни накарат да се раздвижим. Скорошно откритие обаче показва, че спортът е свързан и със здравето на някои неочаквани системи на тялото - като зрението.

Американски офталмолози твърдят, че редовните тренировки могат да намалят риска от развитие на глаукома с до 73%, предават от Академията по офталмология на САЩ. Резултатите от изследването бяха представени  от авторите му - специалисти от Университета в Калифорния.


Безплатен скрининг за диабетна ретинопатия ще се проведе в МЦ „Оксиком“ този месец. Инициативата е част от  кампания на Българското дружество по офталмология, която ежегодно се провежда във водещи клиники в цялата страна по повод предстоящия Световен ден за борба с диабета.


Комбинирано лечение ефективно забавя развитието на миопията при децата. Това твърдят японски офталмолози. Изследване, продължило две години, показва че съчетанието между два класически метода за борба с късогледството - контактните лещи и капките за очи, води до 28% до 38% по-добри резултати, от случаите, където се прилага само едно от леченията, пише “Medical Express”.


Днес е Световният ден на зрението. Той се отбелязва във втория четвъртък на месец октомври, по инициатива на Международната агенция за превенция на слепотата (МАПС). Тази година датата е 10 октомври, а мотото е “Зрението на първо място!”.


Модифицирани очила с добавена реалност биха могли да подобрят мобилността на хора със слабо зрение. Това показват изследванията на Института по медицина към Южнокалифорнийския университет. Средните резултати от техния експеримент показват около 50% подобрение на мобилността и до 70% на ориентирането в пространството, предава журналът “Medical Xpress”.


LED крушките повишават риска от увреждане на ретината и нарушават нормалния цикъл на сън при човека. Това твърдят фрески учени. Причината за това се крие в “синята светлина” на този специфичен вид осветление.

До края на 2019-а година очните специалисти на Медицински център „Оксиком“ ще оперират безплатно  възрастните пациенти  от домовете в Бургаска област и по-конкретно тези, които страдат от напълно лечимата катаракта, но нямат възможност да си позволят тази операция и импланта. Това обяви д-р Малина Топчийска по време на празничния коктейл по случай 20-годишнината на медицинския център.

 


<< предишни 1 2 3 4 5 6 следващи >>