Италиански учени: Covid-19 оцелява по-дълго в очите, отколкото в носа

Италиански учени твърдят, че Covid-19 оцелява по-дълго в очите, отколкото в носа. Изводът е базиран на изследване на 65-годишна пациентка, пътувала от Ухан за Италия през януари 2020 г.

Жената е приета в Националния институт по заразни болести в Рим на 29 януари с типични за коронавируса симптоми - суха кашлица, болки в гърлото, възпаление на очите, висока температура, гадене и повръщане, уточняват медиците в публикувана в журнала "Annals of Internal Medicine" статия.

Лечението продължило 20 дни. Още на 15-ия ден конюнктивитът бил почти преодолян, а до края на третирането напълно изчезнал, наред с останалите симптоми. На 21-вия ден жената била тествана отново за вируса, с цел да се установи дали е възстановена и дали може да бъде изписана. 

Взетите назални проби дали отрицателен резултат за Covid-19. Положителна обаче била пробата от очния секрет, взет пет дни по-късно, на 27-мия ден от хоспитализацията на пациентката. Според екипа, провел изследването, това говори за устойчива репликация на вируса в конюнктивата - лигавицата, която покрива предната част на очната ябълка. На практика това означава, че секретите в окото представляват по-благоприятна среда, в която Covid-19 оцелява по-дълго, отколкото в носа.

Анализът на случая даде повод на специалистите да затвърдят необходимостта от стриктни мерки за лична хигиена, а именно избягване на докосването на носа и очите, често миене на ръцете и лицето. Важни са и личните предпазни средства, тъй като очите могат да бъдат не само вход за коронавируса, но и източник на заразата.