Спортът намалява риска от глаукома

Активният начин на живот е ключ към цялостното здраве на човека. Това доказват редица изследвания, целящи да ни накарат да се раздвижим. Скорошно откритие обаче показва, че спортът е свързан и със здравето на някои неочаквани системи на тялото - като зрението.

Американски офталмолози твърдят, че редовните тренировки могат да намалят риска от развитие на глаукома с до 73%, предават от Академията по офталмология на САЩ. Резултатите от изследването бяха представени  от авторите му - специалисти от Университета в Калифорния.

Учените използвали данни от национално изследване, за да проследят връзката между зрението и начина на живот. В масива от информация присъствали подробности за състоянието и навиците на хиляди възрастни американци. Оказало се, че 7 000 стъпки вървене пеш на ден, които се равняват на около 30 минути средно натоварваща тренировка във фитнеса, са достатъчни, за да намалим риска от глаукома.

Едно от обясненията на този ефект е, че спортът променя кръвното налягане в окото. По този начин системата била по-защитена от вредните ефекти на дегенеративните заболявания. Предстоят обаче допълнителни изследвания, които да потвърдят тези резултати и да изведат по-подробни препоръки.


 

Глаукомата е хронично, прогресиращо заболяване, което уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Като резултат с напредване на болестта се развиват характерните промени в зрителните функции: загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Заболяването е социално значимо и е една от най-честите причини за необратима слепота в световен мащаб.

 

Лекува се медикаментозно, с лазерна терапия и оперативно. Целта на лечението е да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на заболяването и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.