Комбинирано лечение ефективно забавя развитието на миопията при децата

Комбинирано лечение ефективно забавя развитието на миопията при децата. Това твърдят японски офталмолози. Изследване, продължило две години, показва че съчетанието между два класически метода за борба с късогледството - контактните лещи и капките за очи, води до 28% до 38% по-добри резултати, от случаите, където се прилага само едно от леченията, пише “Medical Express”.

Миопията или късогледството, както състоянието е известно сред широката публика, не е обратимо. То обаче може да бъде забавено, като основните методи за това са два. При единия обикновено се предписват капки на основата на атропин с концентрация 0,01%. Това вещество обикновено се използва за разширяване на зениците преди офталмологичен преглед. Към момента няма конкретно обяснение защо и по какъв начин разтворът противодейства на прогресията на миопия, но лечението с атропин е често прилагано.

При другия метод се използват специални контактни лещи, които имат за цел да коригират деформациите на ретината. Това лечение е по-рядко предписвано заради опасността от наранявания по лещата на окото, както и заради ефектът, който тя има върху формата на окото.

Д-р Нозоми Киношита и негови колеги от японски университет провели експеримент за комбиниране на двете лечения с участието на 80 деца на възраст между 8 и 12 години, с различна степен на късогледство. Участниците в опита били разделени в две групи - едната получила комбинирано лечение, а другата - само лечение с лещи. Терапията продължила три месеца, следвани от 2 години наблюдение.

При децата с по-висока степен на миопия, комбинираното лечение било с 28% по-ефективно. При тези с по-ниска степен, ефективността на терапията скочила с 38%. Д-р Киношита обяснява резултатите с доброто комбиниране на двата метода, които противодействат на недостатъците на другия и спомагат за постигането на крайния ефект.

Късогледството води до промяна във формата на окото. От сферично то се издължава пропорционално със задълбочаването на проблема (увеличението на диоптъра). Това от своя страна освен затрудняващо на практика е и опасно в перспектива. Според експертите, миопията увеличава риска от развитие на офталмологични заболявания като разкъсване на ретината, глаукома и катаракта.