Оперират безплатно катаракта на хората от старческите домове в Бургаско

До края на 2019-а година очните специалисти на Медицински център „Оксиком“ ще оперират безплатно  възрастните пациенти  от домовете в Бургаска област и по-конкретно тези, които страдат от напълно лечимата катаракта, но нямат възможност да си позволят тази операция и импланта. Това обяви д-р Малина Топчийска по време на празничния коктейл по случай 20-годишнината на медицинския център.

През последните 2 години, екипите на МЦ „Оксиком“ проведоха няколко мащабни кампании. Следвайки своята социално-отговорна политика, офталмолозите на здравното заведение посетиха десетки села в Бургаска област, в които бяха прегледани и лекувани над 800 души - напълно безплатно.

От началото на 2018 година са обходени и няколко старчески дома, в които са прегледани над 70 души и оперирани около 40, при които е установен проблем. Ежегодно се провеждат и кампании за превенция на едно от най-коварните очни заболявания – глаукомата.

МЦ „Оксиком“ не забравя и за най-малките. Всяка година бургаски ученици от 1-ви клас биват преглеждани безплатно с цел превенция на едно изключително социално значимо заболяване, каквото е „мързеливото око“.

„Работихме и със социални служби и организации като „Каритас“, за да върнем зрението на хора, към които животът не е бил благосклонен. С цел да се насърчават децата да излязат от затворените пространства и виртуалната реалност, началото на 2019 г. организирахме и  тенис турнир „Оксиком Оупън“ за деца до 10-годишна  възраст, където участваха едни от най-добрите тенисисти от цялата страна. Ще продължим тези кампании и ще обхванем уязвимите групи и най-вече децата, защото за „Оксиком“ профилактиката на здравето е кауза", обеща д-р Топчийска.

Припомняме, че през далечната 1999 г. мечтата на Д-р Нели Джокова за създаване на център, където бургазлии и гостите на града да получат адекватна, висококвалифицирана и достъпна грижа, се сбъдва. Доверието на пациентите и нарастващото търсене, стимулира привличането на други изключителни офталмолози.

20 години по-късно, „Оксиком“ е много повече от офталмологичен център. Тук работят  специалисти и от други области на медицината – ортопедия, неврология, УНГ, пластична хирургия и естетична медицина.

„Още си спомням представянето ни пред Висшия медицински съвет към Министерството на здравеопазването за получаване на лиценз. Онзи ден е сякаш пред очите ми. Повечето от колегите се съмняваха, че частно здравно заведение ще просъществува в Бургас. Тогава Д-р Димитър Игнатов, председател на БЛС по това време каза: „ Колеги, нека да опитат, ако не стават, те сами ще затворят!“ И ето ни тук сега - 20 години по-късно … явно ставаме!“, коментира д-р Джокова и допълни, че очаква следващите 20 години „с нетърпение и с обещанието да продължим да се развиваме, да продължим да изискваме и предлагаме адекватно здравеопазване за пациентите на Бургаска област“.