Д-р Топчийска за вредата от източниците на изкуствена светлина върху очите

Все повече в ежедневието сме изправени пред ситуации, когато се налага да използваме компютри, телефони и таблети за по-продължително време. Изобилието от информация, която набавяме по този начин, е незаменимо, но винаги си задаваме въпросa - има ли санитарен максимум на използване на източниците на изкуствена светлина и колко е той?

Децата ни започват да използват тези средства още в най-ранна възраст и много родители са притеснени до какви очни заболявания и проблеми може да доведе тази „зависимост“.

Но както преди много години Парацелз- немски лекар, казва: „Дозата прави отровата“, а ние в съвремието само можем да се съгласим.

Какво се случва с очите ни, когато работим с такива средства?

  • При продължително време, прекарано пред телефона, се концентрираме дотолкова, че честотата на мигането намалява, което води до изсъхване на повърхностния слой на окото (роговица).  Намалява притокът на кислород и хранителни вещества и скоро започваме да усещаме парене, сухота, бодежи в очите, което може да стигне и до по-сериозна клинична картина с увреждане на роговицата.
  • От продължителното взиране, особено на по-малки екрани, каквито са при телефоните, напрягаме акомодацията си. Това е свойството на окото да фокусира наблизо и надалече.  От което може да последва главоболие, зачервяване на очите, както и замъглено зрение.

Има статистики, според които в азиатските държави, където учениците имат занимания основно в затворени пространства и пред таблети, процентът на късогледството е над 70% от подрастващите до 18г.! За щастие в Европа все още сме далеч от тези стойности, но тези данни идват за да ни покажат, че продължителната работа пред компютъра, може да има дълготрайни и неприятни последици за зрението.

  • При малките деца особено често срещани са и т.нар. алергични конюнктивити, предизвикани от източници на изкуствена светлина. За разлика от естествената светлина, която ние наблюдаваме отразена в окото ни, при компютрите и таблетите имаме директно излъчване, за което окото ни не е пригодено.

Децата се оплакват често от сърбежи, зачервяване, често мигане, а някои от тях стигат дори до невролог със съмнения за тикове. Всички тези симптоми, често отшумяват при ограничаване на времето пред таблета.

Какви са съветите на очните лекари при работа с компютри?

  • Препоръчително е на всеки 1 час работа, да има 5-10 минути на почивка, през които погледът е насочен в далечината. По този начин мускулите на очите могат да отпочинат.
  • Разумно разстояние на екраните от нас. За телевизорите има разработени точни данни. При работа с настолен компютър препоръчваме това разстояние да не е по-малко от 80см.
  • Ограничаване на времето пред компютъра , особено при подрастващите и насърчаването им да прекарват време навън. Тук няма точна формула, но това което аз препоръчвам особено при по-малките деца е не повече от 30мин на ден.
  • При проблеми със зрението или оплаквания, задължително посещение на очен лекар. По-добре един излишен преглед, отколкото един пропуснат!