Опасни за очите навици и как да избегнете риска от тях

Съществуват привидно безвредни навици, към които се придържаме, без да си даваме сметка за риска, който те носят със себе си. Днес сме Ви подготвили подборка от шест потенциално опасни за очите навици и начините да избегнете риска от тях.

1. Редовното посещение на басейна е идеален начин да поддържате форма. Плуването оказва благотворно влияние на целия организъм, но препаратите, с които се обработва водата, и микроорганизмите в нея могат да навредят на очите Ви. За да избегнете риска, винаги използвайте очила за плуване, независимо дали сте край басейна или морето, дали отваряте очи под водата, или не. Под душа също избягвайте пряката струя.

2. Спиралата за очи е един от най-опасните елементи от грима на всяка дама. Причината е, че в четчицата се развиват множество микроорганизми. Независимо дали все още е годна за употреба, или вече се е посгъстила, сменяйте спиралата на всеки 3, максимум 6 месеца, след отваряне. Толкова е приемливият срок на употреба на очния грим.

3. Модерните екрани нямат нищо общо с кинескопните монитори от миналото. Въпреки това, ежедневното взиране в тях с часове вреди на зрението заради излъчваната синя светлина. Ако не можете да се откажете от скролването на смартфона в леглото, поставете специален филтър, инсталирайте си приложение или, ако самият телефон има вграден софтуер, пуснете нощния режим. Те променят цветовете на изображението, така че да се намали излъчването на синя светлина.

4. Не използвате качествени слънчеви очила през зимата - слънчевите лъчи са също толкова опасни и през студените месеци. Можете да замените аксесоара с по-малко затъмняващи стъкла, но все пак скривайте очите си от слънчевата радиация и през зимата. 

5. Спането на климатик или вентилатор е опасно за окото, особено ако сте изложени пряко на въздушната струя. Освен че изсушават въздуха, те разнасят и полени, прах и алергени, които могат да раздразнят окото Ви.

6. Не прекалявайте с капките за очи. Те носят моментно облекчение и намаляват зачервяванията, а в някои случаи това е жизнено необходимо. Ако предозирате обаче рискувате обратен ефект. Ако страдате от сухота в очите, свързана с времето, просто си набавете уред за овлажняване на въздуха и избягвайте да стоите близо до климатика или отоплителния уред.