Операцията на катаракта понижава риска от пътни инциденти

Около 2/3 от хората в развитите страни с напредване на възрастта получават катаракта, което води до значителни ограничения на зрението. В началните стадии се наблюдава намален контраст и нощно зрение, заслепяването е повишено.

Екип от канадски учени проведе изследване на хора над 65-годишна възраст в Онтарио, преди и след операцията на катаракта. Целта е да разберат дали сигурността при шофиране се увеличава след операция на катаракта.

Изследвани са около 560 000 пациенти, с което това проучване доказва своята достоверност. Резултатите показват, че 9% по-малко тежки пътни произшествия са регистрирани след операция на перде. Това означава,  че около 5000 операции на катаракта са необходими, за да се предотврати едно по-сериозно ПТП на година.

Системна метаанализа доказва, че с операцията постигаме 88% по-голяма сигурност при шофиране.

За катарактата

В много случаи катарактите са възрасто-зависими. За пръв път могат да се появят на 40 или 50 годишна възраст, но може да не засегнат зрението до 60 годишна възраст. В други случаи, катарактата може да се предизвика от травма на окото, продължителен диабет, кортикостероидни лекарства, радиоактивно лечение. При деца, катарактата може да е вроден или може да е предизвикан от инфекция по време на бременността, особено от токсоплазмиди, цитомегаловируси, сифилис, рубеола или херпес. При деца и подрастващи кaтарактата може да е симптом на заболяване, което засяга усвояването от тялото на карбохидрати, аминокиселини и калции. 

Катарактите обикновено са безсимптомни докато не станат достатъчно плътни, за да засегнат зрението. Веднъж след като симптомите се проявят, те могат да включат замъглено и размазано виждане, двойно виждане, цветовете се виждат затъмнени или повишена чувствителност към ярка светлина. 

Вашият офталмолог може да установи дали имате катаракта на базата на вашето зрение, анамнеза и симптоми. Също така може да бъде диагностицирано чрез разширяване на зеницата Ви и преглед на очите. 

Въпреки че някои хора с катаракта могат да подобрят зрението си, използвайки очила и контактни лещи, единственият начин за лечение е оперативна интервенция. Операцията се провежда с капкова упойка, потъмнената леща се отстранява с ултразвук, а Вие получавате нова леща, която остава в окото за цял живот. Няма болка, няма дълъг престой в болницата, а на другия ден зрението е възстановено