Геният на Леонардо да Винчи може да се е дължал на страбизъм

Геният на Леонардо да Винчи може да е бил подсилен от страбизъм (кривогледство). Това смята д-р Кристофър Тайлър от Градския университет в Лондон. Експертът публикува статия в JAMA Ophthalmology, в която изказва предположение, че световно известният художник имал екзотропия - вид кривогледство, при което едното око се отклонява навън. Именно това състояние, смята д-р Тайлър, помогнало на гения да изобразява триизмерни образи върху двуизмерна повърхност.

Специалистът изказва предположение, че и други художници от световна величина също са страдали от страбизъм, пише “Medscape”. Сред тях са Рембранд, Пикасо, Дега, Джовани Франческо Барбиери и др. Симптомите били видими от автопортретите на тези майстори на четката. Установяването на кривогледство при Да Винчи обаче било по-трудно заради малкото негови портрети, които съществуват днес.

За да открие доказателства за страбизъм, д-р Тайлър изследвал общо шест негови произведения, за които се смята, че Леонардо е използвал собствения си образ за модел, вероятно поради липсата на друг такъв. Ученият използвал две скулптури, две маслени платна и две скици, при които се наблюдават следи от кривогледство, отразени във формата на окото, овалите и елипсите на изображението.

Според измерванията на д-р Тайлър, може да се изкаже обосновано предположение, че Да Винчи е страдал от екзотропия, при това сериозно изразена. Ученият обаче отива и по-далеч, изказвайки хипотезата, че именно отклонението в зрението на художника му позволява да изобрази с такава дълбочина образи и фигури на различна дистанция, оставяйки впечатление за триизмерност.