Консумацията на листни зеленчуци и цвекло намалява риска от макулна дегенерация

Консумацията на листни и кореноплодни зеленчуци като цвеклото намалява риска от развитие на макулна дегенерация (увреда на централното зрение), предава “Medical Xpress”. Това откриха учени от австралийския институт за медицински изследвания Уестмийд. Причината се крие в специфичните растителни нитрати в тях.

Екипът експерти изследвал над 2 000 души на възраст над 49 години в рамките на 15-годишен период. Резултатите показали, че при индивидите, които консумирали между 100 и 142 мг растителни нитрати дневно, се наблюдава 35% по-малък риск от развитието на ранна макулна дегенерация.

Припомняме Ви, че неотдавна харвардски учени доказаха, че листните зеленчуци намаляват риска от развитие на глаукома, която се смята за един от най-честите причинители на загубата на зрение. Заболяването представлява увреждане на очния нерв, причинено от високо очно налягане.

Макулната дегенерация, на свой ред, е най-често обвързана с възрастта. Тя е водеща причина за слепота при хората над 55 години. Причината за появата й все още не е изяснена.