Съвети за подобряване на зрението

Очите ни са една от най-активните части от тялото ни, но често се оказват и една от най-пренебрегваните. Съществуват някои дребни навици, които можем да преборим или да си създадем, за да предпазим зрението си, да забравим за очилата и да се радваме на остър поглед.

1. Задължителни за здравето на очите ни са бета каротенът, лутеинът, зеаксантинът, Омега 3, както и витамините А и С. Всички сме наясно, че храната може да бъде източник на здраве, или негов враг. Затова не изключвайте нито една важна група от хранителни продукти, ако искате по-дълго време да се радвате на остро зрение.

2. Не забравяйте да си давате почивки. Ако прекарвате целия ден пред компютъра, задължително правете 1-2 почивки по 15 минути на всеки два часа. Излезте на естествена светлина, гледайте надалеч. Добре е да добавите и няколко кратки почивки от по 5 минути.

3. Всички знаем, че спортът е здраве, но упражнения се правят не само за мускулите на ръцете и краката. Съществуват и упражнения за очите, които поддържат здравето им. Редакторите на портала brightside.me препоръчват следната програма:

4. Не забравяйте, че липсата на сън се отразява на очите Ви. Необходими са им минимум 5 часа почивка на ден. Недостигът на отмора води до раздразнения, сухота, фоточувствителност, спазми на клепача.

5. Тютюнопушенето застрашава четворно зрението Ви. Съществуват изследвания, които го свързват с развитие на заболявания като катаракта, например.

6. Не забравяйте слънчевите очила у дома. Както използвате слънцезащитен крем, за да предпазите кожата си от вредното UV лъчение, така трябва да пазите и очите си, независимо колко краткотрайно е излагането Ви на слънце.

7. Мит е, че слабото осветление вреди на очите, когато гледаме телевизия или четем книга. Важно е обаче да няма смесване на светлината.