Безплатните очни прегледи на МЦ „Оксиком“ в община Бургас продължават

Кампанията на МЦ “Оксиком” за безплатни очни прегледи в съставните селища на община Бургас продължава и през април. Този месец експертите от първата очна клиника в града са определили три дати, в които ще посетят селата Миролюбово, Брястовец и Изворище.

Жителите им ще имат възможност да се възползват от безплатна консултация с офталмолог и преглед с модерна апаратура. Лекарите на здравното заведение ще преглеждат в пенсионерските клубове или в кметствата, в специално подготвени за целта помещения. Прегледите са насочени към профилактика на заболявания на предния сегмент - зрение, наличие на роговични заболявания, катаракта. При необходимост, офталмолозите назначават и допълнителни изследвания и/или лечение.

Ето и графика за месец април:

- 04 април – село Миролюбово;

- 11 април – село Брястовец;

- 25 април – село Изворище.

Над 170 души от с. Братово, гр. Българово, с. Драганово и с. Равнец се възползваха от безплатните прегледи при офталмолог от началото на кампанията на МЦ “Оксиком”. При 46 бе открито наличие на катаракта (перде), а 55 от пациентите се нуждаеха от корекция на зрението с очила. Констатирани са и 14 случая на птеригиум (външно перде) и 2 на глаукома.

„Навременната диагностика е от първостепенно значение за всеки един здравословен проблем. За хората в съставните селища медицинските услуги често са лукс. В повечето случаи пенсионерите от селата нямат достъп до лекар. Основните причини за това са липса на медицинско лице в селото и липса на средства. Нашата цел е да дадем възможност и да спестим средства и време на най-възрастните за посещение на здравно заведение“, коментират от ръководството на медицинския център.