Кампанията с безплатни очни прегледи за ученици от Бургас продължава

Офталмолози на МЦ „Оксиком“ извършиха безплатни очни прегледи на ученици от 1-ви клас на Начално базово училище “Михаил Лъкатник“, град Бургас. Кампанията по превенция на детското очно здраве на лечебното заведение, която продължава и през тази година, цели установяване на нужда от очила, наличие на мързеливо око, изследване на цветно зрение и стереоскопично зрение. 

Прегледани са три паралелки с около 70 деца, като при близо 21-о от тях е установена нужда от корекция на зрението с диоптрични очила. При едно от децата е забелязан проблем с цветното зрение, а при друг ученик е измерен висок диоптър (+8,0), като е възможно това да е причина и за наличие на мързеливо око. Детето е споделило, че досега не е водено на очен лекар.

 

Ранната диагностика на очните проблеми при децата позволява бързо реагиране и корекция на зрението. Това е особено важно за учениците, тъй като дълги часове се взират в бялата дъска и залягат над учебниците, напомнят от МЦ „Оксиком“.

„Симптоми на увредено зрение обикновено са често мигане, накланяне на главата в една или друга посока, честа поява на “ечемици”, гледане на предметите от прекалено близко разстояние”, споделя д-р Топчийска.

Най-често срещаните зрителни проблеми в детска възраст са: страбизъм (кривогледство), хиперметропия (далекогледство), астигматизъм, амблиопия (лениво око), миопия (късогледство). Ако детето Ви вече има проблем, или в семейството има генетична обремененост, редовните прегледи са не само препоръчителни, но и задължителни.