Диабетът удвоява риска от развитие на катаракта

Диабетът удвоява риска от развитие на катаракта. Най-застрашени са пациентите между 45 и 54 години. Това показва изследване на британски учени, публикувано в медицинския журнал “Eye”. Шесторно се увеличава вероятността от развитие на катаракта, ако диабетикът вече има увреждане на ретината, в следствие от хроничното заболяване.

За да достигнат до тези резултати, експерти в сферата на ендокринологията и офталмологията анализирали медицинските досиета на над 55 000 диабетици над 40-годишна възраст. Оказва се, че честотата на диагностицираната катаракта е около 20,4 промила при 10,8 промила средно статистическа честота. Рискът при диабетиците между 45 и 54 години се увеличавал 4,6 пъти, а при тези между 50 и 54 - 5,7 пъти.

Авторите на изследването подчертават, че най-важният извод от това изследване касае значението на регулярните прегледи и ранната диагностика.


Катарактите представляват затъмнени поленца в лещата на окото. Те се появяват когато определен протеин в лещата образува абнормални струпвания, постепенно стават по-големи и засягат зрението. Симптомите се появяват късно и включват замъглено и замазано виждане, двойно виждане, цветовете се виждат затъмнени или повишена чувствителност към ярка светлина. Единственият начин за лечение е оперативна интервенция.