Д-р Топчийска: Не чакайте детето да започне училище, за да посети очен кабинет

Д-р Малина Топчийска е един от водещите офталмолози  в Бургас. Специализирала е очни болести в болницата Вестфалц в Кайзерслаутерн, Германия, част от медицинския университет в Майнц. Днес тя практикува своята професия в МЦ „Оксиком“.

В просторно интервю д-р Топчийска разкрива най-често срещаните причини за очни заболявания при бебета и деца, тяхното лечение и симптомите, на които родителите трябва да обърнат внимание.

 • Д-р Топчийска, да поговорим за детското очно здраве. Какви са най-често срещаните проблеми с очите и зрението на децата?                                                                                                                       

Доброто зрение е от голямо значение за цялостното психично и двигателно развитие на детето. Проблемите с очите при бебетата могат да причинят забавено развитие. За разлика от нас възрастните, децата рядко могат да осъзнаят проблем с очите и да се оплачат. Именно затова е важно родителите да наблюдават активно децата си.

При бебетата и малките деца например най-често срещаните очни проблеми са запушването или стеснението на слъзните канали, които се характеризират със сълзене и/или залепване на клепачите от секрет, който се отделя. Също така чести са конюнктивитите от различни причинители, халационите (ечемик), кривенето на очите. Всичко това лесно се установява от родителите и те търсят веднага лекарска помощ. Има обаче и състояния, които не са толкова лесни за разпознаване - като например рефракционните аномалии (далекогледство, астигматизъм, късогледство), микрострабизмът (минимално кривене на очите) или нарушенията в цветното зрение. Именно затова навременното посещение при доверения Ви очен лекар е от голямо значение.

 • Кога трябва да се потърси лекарска помощ?

За улеснение на родителите, аз препоръчвам да се запомнят цифрите 6-3-6! Препоръчителните профилактични  очни прегледи са на шестия месец от раждането, на 3-годишна възраст, когато детето започва вербално да комуникира по-добре и на 6 години, предучилищната възраст, когато се очаква зрителното натоварване значително да се увеличи и детето трябва да е подготвено за това. След тази възраст един преглед годишно, при липсата на проблем, е напълно достатъчен.

Когато става въпрос за остро очно заболяване, като конюнктивитите или травми, посещението при лекаря е абсолютно задължително. Препоръчвам на моите пациенти, да не налагат самолечение, дори при тривиални и познати за тях симптоми, тъй като симптоматиката при много от очните заболявания е сходна, но причинителите и лечението могат да се различават значително.

 •  За широката общественост, недоносените деца са с повишен риск от увреждане на зрението. Какви всъщност са опасностите при преждевременно раждане?

Стандартно бременността продължава 40 седмици. Бебетата, родени преди 37-мата са в риск, тъй като очите са една от системите, които се развиват едва в последния триместър. Често срещан проблем при недоносените бебета е т.нар. ретинопатия. Състоянието е често срещано при деца, родени преди 31-вата гестационна седмица. То представлява абнормално развитие на кръвоносните съдове в окото. Ретинопатията при недоносените деца може да доведе до загуба на зрението, но в екстремни условия. По-често срещани резултати са развитие на т.нар. „лениво око“, късогледство, далекогледство, кръстосване на очите, глаукома. Като цяло, недоносените деца са по-склонни към проблеми с очите, поради което е добре да се осъществява регулярен контрол от страна на офталмолог.

 • Как родителят може да констатира увреждане на зрението на детето?

Обикновено уврежданията на зрението се установяват от родителите около възрастта, в която децата тръгват на детска градина/предучилищна. Тоест, когато дойде време детето да се учи да чете и пише, да познава цифрите. Възможно е обаче да забележите увреда и преди това. Сигнали за проблем са присвиването на очите, трудното проследяване на движещи се обекти, обилно сълзене, главоболие, специфично изкривяване на главата при взиране, фоточувствителност. Тези особености могат да бъдат знак за евентуален проблем. Добре е да се обърнете към офталмолог и при наличието на някои от следните признаци:

 • Погледът на бебето блуждае
 • Не разпознава близките си
 • След прохождане, детето често пада и се удря в мебелите около себе си
 • Кривогледството се задържа, вместо да изчезне
 • Не следи с очи
 • Когато разглежда някакъв предмет, го приближава и обръща главата си в по-удобно положение.

Консултацията с детски очен лекар ще потвърди безпокойството Ви или ще го отхвърли. Колкото по-рано обърнете внимание на зрението на детето си, толкова резултатите от корекцията на евентуално отклонение от нормата ще са по-ефективни. Не чакайте детето да започне училище, за да посети офталмолог.

Винаги може да въведете превантивни мерки за „домашна употреба“, чрез които да предпазите очите на мъниците Ви от увреждане. Като пример… не давайте на детето играчни  с остри ъгли. Не разрешавайте да стои дълго пред телевизора/ компютъра/ таблета/телефона, без почивка и допълнително осветление – това напряга очите.

 • Доколко здравословното хранене е от значение за доброто зрение и здравето на очите на децата?

Здравословното хранене е задължително за всички деца. Разбира се, съществуват храни, които съдържат специфични вещества, полезни за зрението, както на малките, така и на възрастните. Най-често препоръчваните храни са богатите на омега 3 риби и морски дарове, зелените листни зеленчуци, яйцата, морковите, цитрусите, горските плодове, ядките и телешкото.

 •  Кога трябва да вземем първите слънчеви очила на детето?

Предпазването на детските очи от вредното слънчево лъчение е важно при продължително излагане на открито – на плажа, в планината, край басейна. Обикновено съветваме родителите да използват очила с качествени филтри тогава, когато използват и крем със слънцезащитен фактор. При бебета под 6 месеца е по-добре да заложите на широкопола шапка.