Витамини, полезни за зрението

При заболявания на очите организмът се нуждае особено много от витамини А, В и С, т.е. “класическите” антиоксиданти + многофункционалния витамин В. Затова и правилното хранене, насочено към запазването на очите и поддържането на техните функциите, трябва да включва в себе си продукти, в които тези витамини са в по-голямо количество.

Витамин А се съдържа най-много в морковите, доматите, марулите, зеления грах, лука, изварата.

Витамини В - в зеленчуците, гъбите, млечните продукти.

Витамин С - в шипката, картофите, киселото зеле, цитрусовите плодове.

Най-богатият източник на витамин С е сокът от моркови. Той отлично “храни” цялата очна система и се усвоява бързо и добре. При заболявания на очите и зрителния нерв, при катаракта и конюнктивит е ефективен сокът от магданоз. Той е един от силнодействащите сокове и затова не трябва да се приемат повече от 30-40 мл дневно. Може да се смесва с вода или друг зеленчуков сок. Изключително полезна е сместа от моркови и магданоз. Цвеклото също “освежава” очите и прочиства кръвта. 2 супени лъжици сок от цвекло могат да се добавят към сока от моркови и магданоз.

Положително въздействат на кръвоносните съдове на очите имат и кайсиите във всякакъв вид: пресни, сушени или на сок.  Задължително пийте шипков чай, който съдържа много витамин С. Неговата редовна употреба подпомага здравината и еластичността на кръвоносните съдове. Хората, страдащи от късогледство, е добре да приемат и глог, който е богат на аскорбинова киселина (витамин С) и каротин (витамин А). Тиквата, която е богата на каротин, също е много полезна за очите.

Витамините са важна част от здравословния начин на живот, но ако проблемите с очите ви не преминат може да се обърнете към нашите офталмолози. Часове може да запишете на тел. 056/860 210, 056/860 839 и на 0886/ 161 161.