Няколко домашни лека срещу зачервени очи

Зачервените очи са често срещано явление. То може да се дължи на сенна хрема, на продължителен престой в задимено помещение, или пък след плуване в хлориран басейн, например. Има случаи, в които това не е сигнал за сериозен проблем и състоянието може да се третира с т.нар. домашни лекове. Има обаче и случаи, в които трябва да се консултирате с лекар.

Зачервяването се дължи на разширяване или възпаление на тъничките кръвоносни съдове по повърхността на очната ябълка. Симптомът обикновено изглежда неприятно, а може да бъде придружен и със сърбеж, сухота в окото или прекалено отделяне на сълзи, дискомфорт.

Най-често зачервените, или “кървясали” очи, налагат среща с офталмолог, ако сълзите Ви са гъсти и с нетипичен цвят (жълто, зелено, кафяво), ако усещате болка в окото, ако изпитвате промяна в чувствителността към светлина, ако има други симптоми като висока температура, болки. Потърсете лекарска помощ и ако червенината не отшуми за повече от седмица, след като сте опитали някой от следните домашни лекове:

- капки с изкуствени сълзи - продават се без рецепта във всяка една аптека. Тяхната работа е да овлажнят сухото, уморено око, така че да му позволят само да се излекува от раздразнението;

- студен компрес - при уморени и раздразнени очи, поставяйте 2-3 пъти на ден студена, влажна кърпа върху очите си, за да облекчите симптомите;

- изолирайте се от дразнители като пушек, тютюнев дим, пудри, полени, прах, хлор и др.

- мийте често ръцете си и не докосвайте очите си, ако пръстите Ви не са чисти. Сменяйте спалното си бельо и кърпата за лице всеки ден.

Ако тези лекове не помогнат, вероятно се касае за инфекция. Тя може да е бактериална или вирусна. Диагностицирането и правилното третиране обаче трябва да бъдат извършени от лекар професионалист. Вирусните инфекции обикновено отшумяват сами, но бактериалните изискват третиране с антибиотици. И двата типа са остро заразни и се разпространяват лесно, посочват от Американската академия по офталмология.