Запушване на слъзните канали при новородените - често срещан, но разрешим проблем

Запушените слъзни канали са често срещан и обикновено временен проблем, който възниква при кърмачета. Той представлява запушване или стесняване на назолакрималният канал, който позволява сълзите да се стичат от окото в носната кухина. Наблюдава се при около 7% от новородените и обикновено отшумява сам. В някои случаи обаче се налага и лекарска намеса.

Запушването на слъзните канали не означава липса на сълзи, а блокиране на дренажната система, т.е. сълзите не могат да се стичат до носа, задържат се в слъзната торбичка, а излишната течност изтича навън, поради което се получава непрекъснато сълзене. Когато бебето има запушване на слъзния канал, окото изглежда мокро/влажно или сълзите се стичат, дори когато то не плаче. Често е налице подобна на слуз субстанция, като в краищата на клепача се събира секрет.

Състоянието може да засегне само едното или и двете очи. Тъй като новородените не произвеждат сълзи през първия месец от живота си, състоянието може да остане незабелязано след раждането. Тъй като в по-голямата част от случаите се оправя без лечение, повечето лекари изчакват каналът да се отвори сам. Статистически, това се случва в 95% от случаите до 1-годишна възраст. В същото време лекарите препоръчват поддържане на окото чисто, а понякога предписват антибиотичен мехлем за очи, който да излекува често настъпващата инфекция от задържането на сълзата, обяснява д-р Марина Хрелева, детски офталмолог в МЦ „Оксиком“ – Бургас.

За облекчаване на състоянието може да се правят масажи на слъзния сак - горната част на назолакрималния канал, близо до вътрешния ъгъл на окото. Това може да помогне за отваряне на мембраната, съветва тя. В случай, че това не стане, се извършва бърза процедура, наречена сондиране, под краткотрайна анестезия.

С малък метален инструмент се преминава през назолакрималния канал, за да се отвори мембраната. Макар да ви изглежда страшна, процедурата е проста и отнема няколко минути. Ефикасна е в повече от 90% от случаите. Ако се притеснявате, че бебчето Ви има запушване на слъзните канали, може да се обърнете за консултация и преглед при някой от офталмолозите на МЦ „Оксиком“. За повече информация: тел. 056/860 210, 056/860 839 и 0886/ 161 161.