Кампанията на МЦ "Оксиком" по превенция на детското очно здраве продължи с училище в Созопол

На 10 май екип на МЦ „Оксиком“ посети учениците от 1-ви и 2-ри клас на созополското у-ще "Св. Св. Кирил и Методий". Това е второто училище, след  ОУ "Петко Рачев Славейков", град Бургас, което отвори вратите си за кампанията по превенция на детското очно здраве на лечебното заведение. Припомняме, че целта е установяване на нужда от очила, наличие на мързеливо око, изследване на цветно зрение и стереоскопично зрение.

От безплатните очни прегледи се възползваха 80 деца.  При близо 12 от тях бе установена нужда от корекция на зрението с диоптрични очила, пет малчугана имаха нарушения в цветното зрение, а едно от децата -  „мързеливо око“.

Ранната диагностика на очните проблеми при децата позволява бързо реагиране и корекция на зрението. Това е особено важно за учениците, тъй като дълги часове се взират в бялата дъска и залягат над учебниците.

Най-често срещаните зрителни проблеми в детска възраст са: страбизъм (кривогледство), хиперметропия (далекогледство), астигматизъм, амблиопия (лениво око), миопия (късогледство). Ако детето Ви вече има проблем, или в семейството има генетична обремененост, редовните прегледи са не само препоръчителни, но и задължителни.