Безплатни очни прегледи на ученици от ОУ "Петко Рачев Славейков"

Безплатни очни прегледи на учениците от 1-ви и 2-ри клас на ОУ "Петко Рачев Славейков", град Бургас, бяха извършени през последните две седмици от офталмолозите на МЦ “Оксиком“. Кампанията по превенция на детското очно здраве на лечебното заведение, целеше установяване на нужда от очила, наличие на мързеливо око, изследване на цветно зрение и стереоскопично зрение.
Прегледани бяха общо 140 деца. При близо 25 от тях бе установена нужда от корекция на зрението с диоптрични очи...ла, а седем малчугани имаха проблем с цветното зрение.
Инициативата на МЦ „Оксиком“ беше приета изключително радушно от ръководството на училището. Екипът ни благодари за предоставената възможност и обещава, че такъв род кампании ще има и за другите бургаски училища.
Ранната диагностика на очните проблеми при децата позволява бързо реагиране и корекция на зрението. Това е особено важно за учениците, тъй като дълги часове се взират в бялата дъска и залягат над учебниците.
Най-често срещаните зрителни проблеми в детска възраст са: страбизъм (кривогледство), хиперметропия (далекогледство), астигматизъм, амблиопия (лениво око), миопия (късогледство). Ако детето Ви вече има проблем, или в семейството има генетична обремененост, редовните прегледи са не само препоръчителни, но и задължителни.