Знаете ли, че очите също могат да получат слънчево изгаряне?

😎Всеки знае, че слънчевите #очила ни помагат да виждаме по-добре през слънчевите дни, независимо дали сме в града, на планина или на море. Но... знаете ли, че очите също могат да получат #слънчево #изгаряне☀️? Това може да доведе до състояние като фотокератит (червени, раздразнени очи), птеригиум и преждевременна катаракта.👀
✨Ето и най-важните 6 фактора, които да имате предвид при закупуване на очила за предпазване на очите от слънцето:
👉1.Уверете се, че са „UV 400“
Най-важното нещо, при избора на подходящите за Вас слънчеви очила е те да са етикетирани като "#UV400". Обърнете внимание дали имат етикет, стикер или надпис върху самите тях „UV 400“ . Това означение показва, че те отразяват или филтрират 99-100% от UVA и UVB светлина, с дължина на вълната до 400 нанометра. Именно това е частта от спектъра на слънчевата радиация, която е опасна за зрението ни. Според изследване на Американската асоциация по офталмология, направено през 2014г., едва половината от хората, които купуват слънчеви очила обръщат внимание на тази характеристика.
👉2. По-големите са по-добри
Колкото по-голяма площ от лицето ни покриват слънчевите очила, толкова по-малко пряка светлина би могла да достигне до очите ни и съответно по-малко щети, би могло да нанесе слънцето.
👉3. По-тъмните #лещи не защитават по-добре
Това, че по-тъмните плаки на очилата могат да изглеждат „по-готино“, не е задължително те да блокират повече ултравиолетови лъчи от по-светлите.
👉4. #Цветът не е от значение
Някои слънчеви очила са с кехлибарен, зелен или сив цвят на плаките. Така оцветените лещи не блокират повече слънчеви лъчи, но биха могли да увеличат контраста, което е полезно при шофиране, при практикуване на различни видове спорт и т.н.
👉5. Поляризираните лещи блокират отблясъците, а не UV радиацията
Поляризацията намалява отблясъците от отразяващи повърхности като вода или настилка. Това не предлага по-голяма защита от слънцето, но може да направи шофирането по-безопасно, а престоят на плажа по-приятен.
👉6. #Цената не е определящ фактор
Не е задължително слънчевите очила да струват много пари, за да са качествени. Очила на достъпни цени, които са маркирани с „UV400“ могат да бъдат също толкова ефективни, колкото и тези на световно наложили се търговски марки.
✨А Вашите очи, подготвени ли са за силните слънчеви лъчи? Ако не, заповядайте в оптиките на Медицински център "Оксиком" където ще намерите голямо разнообразие от слънчеви очила. Очакваме Ви! 🌞🕶