Рефрактивни аномалии - какви видове има и как да се справим с тях?
Рефрактивни аномалии 👀- какви видове има и как да се справим с тях?
✅Най-общо те се делят на 4 вида:
📍 Късогледство (миопия)
Късогледите хора, виждат ясно предмети на близко разстояние, но всичко в далечината е неясно и замъглено. Често „пропускат“ да поздравят познати, които срещат на улицата или не виждат добре регистрационните табели на колите пред тях, при шофиране.
#Миопията се #коригира с минусови #диоптри и #очилата е необходимо да се носят постоянно.
📍 #Далекогледство (#хиперметропия)
Въпреки че самият термин предполага тези хора да виждат ясно на далеч, истината е, че далекогледите #пациенти имат затруднения и на #близо и #далече.
Най-честите оплаквания са от #главоболие и напрежение в очите, които се засилват при продължителна работа наблизо.
Далекогледството се коригира с плюсови #диоптри. При децата до около 5-6 годишна възраст далекогледството не е патология, а естествено явление, тъй като с растежа, окото също нараства на дължина и израства този плюсов диоптър.
Въпреки, че звучи сложно и страшно, астигматизмът е също рефрактивна грешка, както и #късогледството и #далекогледството, при която се налага носенето на очила. Те могат да бъдат с плюсов или минусов диоптър, поставен на точно определен градус.
Гледайки една точка в #далечината, пациентите с астигматизъм я виждат като овал, със сенки около него и когато поставят точните очила, този овал отново се събира в точка.
Вие винаги сте бил човек, който е виждал много добре и на близо и надалеч. Но изведнъж около 45-тата година забелязвате как трябва да отдалечите книгата, която четете или да седнете на добре осветено място, за да прочетете даден текст добре. Това е пресбиопията.
Мускулите на #окото, които са отговорни за ясното зрение на близо и надалече, отслабват с напредване на #възрастта и резултатът от това е необходимостта от очила за четене.
Диоптрите на тези очила 👓се увеличават на всеки 2-3 години.
✅ Как да се справим с рефрактивните аномалии?
Универсалното средство за това са #очилата👓. Те са най-достъпни и безопасни. Има различни видове, които можете да изберете според нуждите си - само за далече или само за близо, комбинирани – бифокал или прогресивни стъкла - с плавно преливане между различната сила на диоптъра. Стъклата на очилата Ви също могат да варират- има покрития за работа с компютър, такива които не се драскат или пък намаляващи заслепяването при шофиране.
Друг вариант за корекция са #контактните #лещи👁, които могат да бъдат най-общо казано „меки“ или „твърди“. Контактните лещи се препоръчват при по-активни хора, при големи разлики в диоптрите между #двете #очи, при пациенти, които се чувстват ограничени от рамките на очилата или при определени очни състояния.
Трети вариант на корекция на #зрението е рефрактивната хирургия или т.нар. „ лазерно премахване на диоптри“. Има различни видове рефрактивна #хирургия – #LASEK, #LASIK, #SMILE, #FEMTO. Коя е най-подходяща за Вас, може да ви посъветва Вашият лекуващ лекар. Важно е да знаете, че тази хирургия се провежда при лица над 21-годишна възраст, при които диоптрите са без особена промяна в последните 6 месеца.