Цял месец безплатни скрининги за макулна дегенерация в МЦ „Оксиком“
Воден от стремежа си да осигури на бургазлии достъп до най-доброто очно здравеопазване, екипът на МЦ „Оксиком“ отново организира безплатен скрининг за заболяване, което може да доведе до сериозни последици. 
 
За периода 17 май - 17 юни в здравното заведение ще се проведе кампания с безплатни скрининги за макулна дегенерация. От инициативата е препоръчително да се възползват хората на възраст над 50 години, които имат намалено зрение, дефекти в зрителното поле, разкривяване на образите и други тревожни симптоми. За всички пациенти са предвидени и подаръци.
 
Скринингите ще се извършват със свръхмодерна апаратура за очна диагностика, която до преди година не беше достъпна за пациентите от Бургаско и за да получат услугата им се налагаше да пътуват до София, Пловдив и Варна. Революционният апарат - „Angioplex OCT Cirrus“, позволява на лекарите да надникнат и изследват невидими досега слоеве в очното дъно. Освен изключителна прецизност и точност в диагностицирането, той дава възможност и за проследяване на заболяването. 
 
Тъй като зениците на пациентите ще бъдат медикаментозно разширени за изследването, офталмолозите на медицинския център предупреждават, че няколко часа след процедурата е възможно зрението на близко разстояние да бъде влошено, както и че не трябва да се шофира преди зениците да се свият до нормалното им състояние.
 
Желаещите да се включат в кампанията, трябва да се запишат предварително на тел. 056/860210, 056/860 839 или на 0886/ 161 161. Направление от личен лекар не се изисква. 
 
Припомняме, че скъпоструващият  медикамент „Eylea“, който се използва при лечение на макулна дегенерация е в пъти по-достъпен за бургазлии.  Доскоро приложението му бе финансово непосилно за голяма част от пациентите. Само няколко клиники в страната са одобрени и предлагат лечението с него по Здравна каса, като процедурата включва финансиране на 75% от стойността му. 
 
Медицински център „Оксиком“ в Бургас е едно от малкото здравни заведения в страната, където може да се извърши диагностика на макулна дегенрация свързана с възрастта /МДСВ/, пълен пакет изследвания, изготвяне на протокол за отпускане на медикамента към НЗОК, както и апликацията му при одобрение.
 
Макулната дегенерация е коварно заболяване, което се характеризира с бавно, неболезнено влошаване на централното зрение и най-често засяга двете очи в различна степен. В резултат на това се затруднява четенето, ясното фокусиране на предмети, разпознаването на лица. Постепенно се появява замъгляване и размазване на зрението, което силно затруднява ежедневието на човек и влошава качеството му на живот. Макулната дегенерация е най-честата причина за тежка, невъзвратима загуба на зрение сред хората над 55 години.
 
Сред рисковите фактори за развитие на заболяването са наследственост, принадлежност към кавказката /европеидната/ раса, тютюнопушене, хипертония, хиперхолестеролемия и захарен диабет.При случай на макулна дегенерация свързана с възрастта /МДСВ/, профилактиката и превенцията играят най-важната роля, тъй като състоянието е необратимо и изгубеното зрение не може да бъде възстановено.