Нова апаратура в МЦ „Оксиком“ диагностицира диоптри на деца, възрастни, трудноподвижни и лежащоболни хора

Нова високотехнологична апаратура за очна диагностика вече работи в бургаския Медицински център „Оксиком“. Портативният авторефрактометър Handy Ref  позволява да се открият различни рефракционни нарушения и да се определи с точност степента на патологични състояния като далекогледство, астигматизъм и късогледство.

Апаратът  е последно поколение и осигурява безконтактно определяне на диоптрите както на най-малките пациенти, на които им е трудно да останат за дълго неподвижни, така и на възрастни, трудноподвижни и лежащоболни хора. Голям плюс е възможността за по-широк обхват на диоптрите. При стандартните ръчни авторефрактометри обичайно измерването е в интервал от -8/+8 диоптъра, докато при новия апарат, обхватът е -20/+20 диоптъра и +-12 диоптъра при астигматизъм, което от своя страна дава шанс за по-прецизна диагностика.

Апаратурата разполага още с IOL режим за измерване при наличието на вътреочни лещи; автоматично проследяване на дясно/ляво око с цел предотвратяване на операторска грешка; възможност за измерване на лежащи пациенти с автоматична компенсация на оста на астигматизма (с 90º); рефрактивно замерване в широк (4 мм) диаметър на зеницата; музикални звуци за привличане на вниманието на най-малките пациенти и др.

Важно е да споменем, че няма разлика в стойностите при измерването с Handy Ref  съпоставено със стандартна стационарна машина. Новата апаратура ще помогне за точната диагностика и последващото лечение на пациентите, а измерването с нея се поема от НЗОК.

Припомняме, че тази година в медицински център „Оксиком“ заработи и революционният апарат - „Angioplex OCT Cirrus“, който позволява на лекарите да надникнат и изследват невидими досега слоеве в очното дъно на пациентите. Освен изключителна прецизност и точност в диагностицирането, той дава възможност и за проследяване на заболяването. Очният ангио-скенер намира приложение при пациенти с макулна дегенерация, глаукома, диабетна ретинопатия и ред други коварни очни състояния. С апаратура от толкова висок клас до момента можеха да се похвалят само в София, Пловдив и Варна. Сега вече няма да се налага на пациентите да пътуват стотици километри, а ще могат да получат услугата в Бургас.