Спортът може да забави или предотврати развитието на макулна дегенерация

Спортът може да забави или предотврати развитието на макулна дегенерация и други често срещани заболявания, водещи до загуба на зрение, като глаукома и диабетна ретинопатия, сочат нови изследвания, цитирани от изданието "Medical Express".

Проучване от Училището по медицина на Университета във Вирджиния установи, че упражненията намаляват измененията на кръвоносните съдове в очите на лабораторни мишки с до 45%. Именно тези изменения на кръвоносните съдове водят до макулна дегенерация и редица други очни заболявания. Това са първите експериментални доказателства, показващи, че физическата активност може да намали тежестта на макулната дегенерация, водеща причина за загуба на зрение, съобщават учените. Счита се, че състоянието засяга десет милиона американци.

„Отдавна съществува въпросът дали поддържането на здравословен начин на живот може да забави или да предотврати развитието на макулна дегенерация. До този момент доказателствата в полза на тази теория са били изцяло теоретични, базирани на анкети на хора, питайки ги какво ядат и каква е физическата им активност. Проблемът е, че хората са известни лоши саморепортери... и това може да доведе до изводи, които може и да не са верни. Това проучване предлага твърди лабораторни доказателства. За първи път", заяви изследователят Брадли Гелфанд от UVA.

Количеството физическа активност обаче не повишава ефекта от него. Към момента учените не могат категорично да посочат причината за ефекта. Една от теориите е, че се касае за повишен приток на кръв в очите. Експертите вече са кандидатствали за финансиране на по-нататъшни изследвания по темата.

"Следващата стъпка е да разгледаме как и защо това се случва и да видим дали можем да разработим медикамент или метод, които да дадат ползите от упражненията, без да се налага да упражнявате. Говорим за доста възрастно население, страдащо от макулна дегенерация. Много от тези хора може да не са в състояние да провеждат типа режим на физическа активност, необходим за постигане на резултати", казва Гелфанд.

Гелфанд, който сам признава, че не е много активен, разкри секретна мотивация за изследването: „Една от причините да искам да направя това изследване беше някак егоистична. Надявах се да намеря някаква причина да не се упражнявам. Оказа се обаче, че упражнението наистина е полезно", шегува се той.