Над 300 души се възползваха от безплатните прегледи за глаукома в МЦ „Оксиком“

Над 300 души се възползваха от безплатните очни прегледи за глаукома, в МЦ „Оксиком“ Бургас. Кампанията бе посветена на Световната седмица за борба с глаукомата (12 до 18 март 2017 г.). Прегледите се извършваха с измерване на очното налягане.

При 16 от всичките над 300 пациенти, които се възползваха от възможността за безплатна консултация, бе установена глаукома. Благодарение на превантивната диагностика в МЦ „Оксиком“ те ще имат възможността да вземат мерки навреме и да се погрижат за зрението си. Други 40 души бяха насочени за допълнително наблюдение.

Глаукомата е хронично, прогресиращо заболяване, което уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Болестта може да доведе до загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Глаукомата се лекува медикаментозно, с лазерна терапия и оперативно, като целта е да се спре или забави прогресирането на болестта и да се съхрани останалото функционално зрение.

Офталмолозите на МЦ „Оксиком“ препоръчват на хората над 50-годишна възраст редовно да посещават очен лекар за изследване на зрението, тъй като това спомага за ранното диагностициране на болестта и започването на адекватно лечение.