Д-р Георгиев: Отлагането на смяна на става оскъпява процедурата и затруднява възстановяването

С развитието на имплантологията като цяло, в последните години се увеличи и честотата на ендопротезиране на стави у нас. В България се извършват около 4 000 такива операции на година, като най-често на такива процедури се подлагат пациенти над 60-годишна възраст. Нерядко обаче ендопротезиране се налага и при по-млади пациенти с увредени стави, в следствие на ревматоиден артрит, инфекционни артрити, болест на Бехтерев, болест на Чандлър, травми, тумори.

„Към ендопротезиране се пристъпва при изчерпване на неоперативните методи на лечение и персистиращ неовладяващ се болеви синдром, в повечето случаи съчетан с ограничаване на движенията. Обикновено това са стави с 4-та степен на износване по Kellgren-Lawrence или такива с 3-та степен но със силна болка“, посочва водещият ортопед и травматолог д-р Митко Георгиев от МЦ „Оксиком“.

Съветът към пациенти, при които подмяната на става е препоръчително, е да не отлагат процедурата. Това може да доведе до възникване на ставни контрактури, костни загуби и деформации. А това от своя страна налага използване на по-скъпи импланти, а и възстановяването след интервенцията е по-бавно и трудно.

„Самата операция представлява сложна хирургична интервенция, при която износените ставни повърхности се отстраняват и на тяхно място се имплантират компонентите на изкуствената става“, обяснява д-р Георгиев. Като продължителност процедурата отнема около час – час и половина, а сериозните усложнения са сравнително рядко явление и се проявяват при по-малко от 2% от пациентите.

Възможни усложнения са ставна инфекция, тромбоза и тромбоемболия. Усложнения като дислокация, нервна увреда или увреда на кръвоносни съдове, кървене, фрактура и скованост, също могат да влошат резултата от операцията. Разхлабване на импланта е друго усложнение, което води до повторна операция за подмяна на ендопротезата.

„Наличните придружаващи заболявания могат да повишат процента на усложнения или да удължат и ограничат пълното възстановяване“, посочва ортопедът. При нормални условия, възстановителният период обикновено е между 1 и 2 месеца. Продължителността зависи от типа става, както и от поведението на пациента и рехабилитацията.

След подмяна на ставата по лекарско предписание може да се приемат различни хранителни добавки. Най-често такива се предписват при начални дегенеративни изменения и като част от медикаментозното лечение на артрозата, допълва д-р Георгиев.

В днешно време, иновациите в производството на новите поколения изкуствени стави предполагат живот на ендопротезата над 10 години при почти 90% от случаите. Въпреки това, преживяемостта зависи от множество фактори: индивидуалните особености на организма (придружаващи заболявания), натоварването на ендопротезата, вида на ендопротезата, опита на хирурга.

Д-р Митко Георгиев приема пациенти в МЦ „Оксиком“ ежемесечно. Може да запазите час за преглед при него на 056/860 210, 056/860 839 и на 0886/ 161 161.