Катаракта - причини за поява, симптоми и лечение

Лещата на окото е прозрачна структура, която фокусира образите върху светлочувствителната ретина. Катарактите представляват затъмнени поленца в лещата. Те се появяват когато определен протеин в лещата образува абнормални струпвания, постепенно стават по-големи и засягат зрението.       

В много случаи катарактите са възрасто-зависими. За пръв път могат да се появят на 40 или 50 годишна възраст, но може да не засегнат зрението до 60 годишна възраст. В други случаи, катарактата може да се предизвика от травма на окото, продължителен диабет, кортикостероидни лекарства, радиоактивно лечение.

При деца, катарактата може да е вроден или може да е предизвикан от инфекция по време на бременността, особено от токсоплазмиди, цитомегаловируси, сифилис, рубеола или херпес. При деца и подрастващи кaтарактата може да е симптом на заболяване, което засяга усвояването от тялото на карбохидрати, аминокиселини и калции. Катарактите обикновено са безсимптомни докато не станат достатъчно големи, за да засегнат зрението. Веднъж след като симптомите се проявят, те могат да включат замъглено и замазано виждане, двойно виждане, цветовете се виждат затъмнени или повишена чувствителност към ярка светлина.

Вашият офталмолог може да установи дали имате катаракта на базата на вашата възраст, анамнеза и симптоми. Също така може да бъде диагностицирано чрез разширяване на зеницата Ви и преглед на очите. Също така трябва да бъде проведен тест за зрителната Ви острота, за да се установи до каква степен е засегнато зрението Ви, споделя д-р Нели Джокова от МЦ „Оксиком“.

Въпреки че някои хора с катаракта могат да подобрят зрението си, използвайки очила и контактни лещи, единственият начин за лечение е оперативна интервенция.  Операцията се провежда с капкова упойка, потъмнената леща се отстранява с ултразвук, а Вие получавате нова леща, която остава в окото за цял живот. Няма болка, няма дълъг престой в болницата, а на другия ден зрението е възстановено, коментира още д-р Джокова.

Периодът на възстановяване е около месец, но през това време е необходимо максимално щадене на оперираното око и на тялото като цяло. За успешно възстановяване на окото и подобряване на зрението след операция на катаракта се дават следните препоръки:

– Не шофирайте в дните непосредствено след операцията

– Не натоварвайте тялото си. Особено важно е да не се вдигат тежки предмети

– Избягвайте да се навеждате, за да не се повишава натиска върху окото ви

– Не излагайте окото си на вятър и мръсен въздух, добре е да носите слънчеви очила

– Не търкайте окото си с нечиста ръка. Това е опасен прийом, дори да не сте претърпели операция на катаракта  

Това са общите инструкции след хирургичната интервенция, но най-добрите препоръки за индивидуална грижа за очите може да даде само лекарят, извършил операцията. В случаите, когато е била налице само катаракта, без макулна дегенерация, глаукома или други придружаващи проблеми с очите, при близо 96% от оперираните пациенти се наблюдава значително подобряване на зрението, особено на централното. То се възстановява до нивото му от преди развитието на перде.