Оставете в старата година тези 6 лоши навика, които увреждат очите!

 

Правите ли всичко по силите си, за да защитите зрението си и да поддържате добро здраве на очите? Ако отговорът ви клони повече към „По-скоро не“, следващите редове са специално за вас.

Не е твърде късно да обърнете нещата и да приемете добри практики за здравето на очите, които ще ви бъдат от полза сега и ще ви помогнат да видите най-доброто от себе си  през 2023-та година и в бъдеще.

 

Ето 6 лоши навика за здравето на очите, върху които да се фокусирате и които да коригирате в новата година:

 

  1. Пропускате профилактичния очен преглед? Лесно е да приемете доброто зрение за даденост. И все пак, много очни състояния и заболявания, които могат да повлияят отрицателно на зрението ви, е невъзможно да бъдат открити без цялостен очен преглед.

 

  1. Носите на ежедневни контактни лещи през нощта? Всеки двама от трима пациенти има този лош навик. Оставянето на лещи за еднократна употреба в окото за една нощ може да причини болка, умора на очите, зачервяване, сухота в очите, дразнене, отделяне на слуз или дори очна инфекция. Сваляйте тези ежедневни лещи за еднократна употреба всяка вечер преди лягане, след което на сутринта поставете нов чифт.

 

  1. Повторно използвате ежедневни контактни лещи? Когато се противопоставите на медицинските съвети и използвате повторно ежедневните си продукти, рискът от инфекция нараства главоломно. Това е така, защото ежедневните лещи са по-тънки от лещите за продължително носене и не се задържат добре по време на процеса на дезинфекция. Повторното използване на тези лещи просто не си струва риска от очна инфекция, която може да доведе до трайна загуба на зрение.

 

  1. Пренебрегвате дезинфекцията на контактни лещи? Ако носите месечни лещи, не забравяйте важната стъпка за тяхното почистване и дезинфекция. За да направите това, внимателно ги разтрийте в дланта си и изплакнете с многофункционален почистващ разтвор, преди да ги приберете в правилно почистена и изплакната кутия. Помислете за това по следния начин: когато се къпете, вие не просто стоите там във водата с надеждата, че ще се изчистите, нали? Не — търкате кожата си с кърпа, за да я почистите. Подобно е и с контактните лещи: нежното триене премахва замърсителите и микроорганизмите от вашите лещи. Никога не използвайте чешмяна вода за почистване или съхранение на вашите контактни лещи. Водата от чешмата съдържа микроорганизми и замърсители, които могат да причинят сърбящи, червени, раздразнени очи или дори бактериална или гъбична инфекция.

 

  1. Пренебрегвате правилото 20-20-20? Прекарването на твърде много време, взиране в екрани и цифрови устройства, без да дадете почивка на очите си, може да доведе до напрежение на очите. Състоянието се характеризира с главоболие, замъглено зрение и уморени, сухи, раздразнени очи. Избягвайте напрежението на очите, като си правите почивка на всеки 20 минути, когато гледате в екрана. Променете фокуса си, като гледате нещо на около 20 метра разстояние за около 20 секунди. И не забравяйте да мигате!

 

  1. Към жените, които не свалят грима си преди лягане! Ако страдате от зачервяване на очите, често дразнене, усещане за пясък в окото или друг тип раздразнения, гримът ви може да е причината за това. В много случаи, раздразненията и инфекциите в очите се дължат на грешки, които неволно допускаме с грима си и рутината на гримиране, която сме възприели. Внимавайте какво поставяте близо до очите си. Особено когато става въпрос за очна линия и блясък. Тъй като очната линия се слага в близост до водната линия на окото, това може да улесни попадането на частици в очите и да доведе до инфекции. Затова не забравяйте винаги да изостряте или дезинфекцирате молива или очната линия, преди да ги използвате. Също така, винаги внимавайте, когато нанасяте блясък около очите. И бъдете особено внимателни, когато става дума за сроковете на годност на продуктите за очи, тъй като има случаи, в които жени губят  зрението си заради продукти с изтекъл срок на годност. Почистването на грима преди лягане е задължителна част от рутината, която е добре да възприемете. Полезно и важно е за кожата, както и за здравето на очите.

Екипът на Медицински център „Оксиком“ Ви съветва да забравите лошите навици в старата година и да започнете новата 2023 година с добри практики - в полза на здравето на очите ви!