Стартираме с прегледите в детските градини

От средата на тази седмица стартираме с профилактичните #прегледи за „#Мързеливо #око“ по общинската #кампания, целяща превенция на детското очно #здраве.

Започваме от комплекс "#Изгрев". На  16 -и март ще ни посрещнат #малчуганите от III и IV група в Детска градина "Ран Босилек" гр.Бургас. На 22 -ри март ще сме при децата в Детска градина "Изгрев" гр. Бургас, на   23-и март в ДГ Веселушко - гр.Бургас и на   20-и април в ДГ " Здравец " - гр. Бургас.

 "До 9-тата година на #децата, ние офталмолозите, имаме възможност да постигнем добър резултат в #лечението на #амблиопията или т.нар. "мързеливо око". След тази възраст, ние сме след събитията. За съжаление, след като прескочим този праг, няма операция или друго лечение, които да ни помогнат срещу "мързеливото око". Тогава вече е нарушена връзката между #око и #мозък, и няма как да се възстанови", коментира д-р Малина Топчийска.

 #Мързеливо #око (амблиопия) означава #намалено #зрение на едното или двете очи, което се развива без да се открие аномалия в зрителната система, нарушаваща нейната анатомия и функция. Когато разликата между зрението на двете очи е по-голяма, в мозъка постъпва информация главно от по-ясно виждащото око. Постепенно то става водещо и изгражда много повече връзки с мозъка, отколкото е нормално. Това става за сметка на другото око, което не изгражда такива връзки или изгражда твърде малко. Така то постепенно става "мързеливо", не подава достатъчно информация на мозъка и той спира да го използва. Без да се използва, това око не само че не се развива, но дори обратното – деградира.