Днес е световният ден на зрението

Днес е Световният ден на зрението. Той се отбелязва във втория четвъртък на месец октомври, по инициатива на Международната агенция за превенция на слепотата (МАПС). Тази година датата е 8 октомври, а мотото е "Виждаме надежда!".

Според статистиката на МАПС, над 1 млрд. души по света не виждат добре, защото нямат достъп до лекар - специалист и, съответно, до очила. Оказва се обаче, че при 3 от 4 случая на нарушено зрение се касае за проблем, който може да бъде избегнат и/или излекуван.

Катаракта, глаукома, диабетна ретинопатия, грешки в рефракцията, намалено зрение - всички тези състояния и заболявания засягат всички възрастови групи. Те влошават качеството на живот и могат да доведат до слепота. Какво е решението - редовни прегледи при офталмолог и незабавни мерки при първи сигнали за заболяване, посочват специалистите.

Световният ден на зрението има за цел да подчертае значението на превенцията и лечението на заболяванията, водещи до слепота. Организаторите възприемат добрата воля на световните власти да възприемат политики, ориентирани към превенция и контрол на очното здраве, като "надежда за по-добро бъдеще".