Отлепване на ретината

Ретината е най-вътрешната обвивка на окото, част от мозъчната тъкан и няма собствено кръвоснабдяване. Тя се „храни” от тъканите, които са в непосредствена близост.
Именно поради този факт, отлепването на ретината е спешно състояние, при което диагнозата и лечението трябва да се провеждат в най-кратки срокове.

Рисковите фактори са следните:
-високо късогледство;
-травми на окото;
-периферни ретинални дегенерации;
-отлепване на ретината на другото око.

Най-честите симптоми при отлепване са:
-светкавици пред окото или в периферията;
-поява на мътнина, ”пелена” пред окото или в периферията,която не се движи и не отминава .

Какво да направим, ако забележим такива симптоми?
-незабавно посетете очен лекар;
-ако нямате непосредсвен достъп до лекар,дръжте главата наклонена в противоположна посока на тази на „тъмната пелена”, която виждате.
-не извършвайте тежка физическа дейност;

Колкото по-бързо се консултирате с офталмолог и започнете лечение,толкова по-добри са шансовете за възстановяване на зрението.

Задно отлепване на стъкловидно тяло
Много хора случайно виждат „летящи мушички” в полезрението си. Те могат да изглеждат като точка, полупрозрачна нишка или ”попова лъжичка”. Често тези мътнини се виждат единствено в условията на ярка светлина, напр. срещу сняг, ярко небе или бял таван. Някои пациенти първо ги забелязват при гледане през микроскоп или бинокъл. Тези необезпокоителни мътнини най-често са промени в структурата на стъкловидното тяло, нормално настъпващи с възрастта.

Задното отлепване на стъкловидното тяло създава друг вид мътнини, които могат да бъдат обезпокоителни и налагат консултация със специалист-офталмолог. Това сравнително често наблюдавано състояние е причинено от свиването на стъкловидното тяло. Когато стъкловидното тяло се свива, то се измества от задната част на окото. Свиването на стъкловидното тяло е естесвен процес на стареене и около 50% от хората на възраст около 60 години получават задно отлепване на стъкловидното тяло. Внезапното появаване на мътнини в едното око е първоначалният симптом. Тези мътнини обикновено са описвани като паяжина,запетая или кръг.

Понякога задното отлепване на стъкловидното тяло е придружено от ”светкавици” от страна на засегнатото око. Случва се тези „светкавици” да предхождат същинското отлепване с няколко дни или дори седмици. Понякога те се задържат на определено място с месеци. Рано или късно те отминават, в случай че не се дължат на друга патология. Освен неприятното усещане, предизвикано от мътнините, проблемът със задното отлепване на стъкловидното тяло е, че при 3-10% от случаите то може да последва от отлепване на ретината. Това се случва, когато стъкловидното тяло има зони на прикрепване в периферията на ретината. В момента на свиване и отлепване на стъкловидното тяло, то може да издърпа ретината и да доведе до разкъсване(руптура) на ретината в тези места. Около 50% от очите, които имат ретинално разкъсване, оставени без лечение, развиват отлепване на ретината. То обикновено се наблюдава през първите 6 седмици от появата на мътнината. Появата на голям брой малки точици, наподобяващи „дъжд от сажди”, заедно с другите мътнини. Тези точици са червени кръвни клетки (еритроцити), чиято поява в стъкловидното тяло говори за разкъсване на ретината и ретинален кръвоносен съд. При внезапното появаване на мътнини и „светкавици” е необходимо да посетите очен лекар възможно най-бързо и междувременно да избягвате тежки физически натоварвания. Така своевременно ще бъдат открити и лекувани всички възможни разкъсвания и ще се избегне отлепване на ретината.